Tällä kertaa kirjoitan ruusuista -etupihan vaaleanpunaisista.

image.jpgTämä on se aika vodesta kun kuljen aamuisin pyjama päällä istutuksen luota toiselle. Käyn katsomassa onko kukkapenkissä tapahtunut mitään yön aikana. Teen myös iltakierroksen - ja päiväkierroksen. Viikonloppuisin kuljen kahvikupin kanssa, koirat kulkevat kanssani ihmettelemässä. Aina.

Olen kukkapenkkien tarinaa kirjoitellut vähän muistiin, lähinnä mitä on milloinkin istutettu ja kylvetty. Yllätävän tärkeäksi muodostuneet nuo muistiinpanot - tänäkin aamuna piti tarkistaa mitä ruusuja kukkapenkistä löytyy ja sireenirivin lajikkeet. 

image.jpg

Ruusut etupihalla aloittelevat kukintaansa. Torniolaakson ruusujen pieniä kukkia on jo muutama auennut. Pinsiön taimistolta (2014) ostettu Rosa rugosa "sävel" on aivan täynnä nuppuja, samoin suviruusut "rosa poppius"(2014 Agrimarket). Kriteerinä ruusuvalinnoille on ollut vaaleanpunainen kerrottu kukka.. Tähän tein eilen poikkeuksen, kun ostin etupihan vaaleanpunaiseen porukkaan juhannusruusun.

image.jpg

Viime kesänä siemenestä kylvetty tarharistikki selviytyi talvesta ja esittelee pikkuhiljaa sinisensävyisiä kukkasiaan. Ristikki on itselle ihan uusi tuttavuus, johon törmäsin etsiessäni ruusupenkkiin sopivia maanpeitekasveja. Ketoneilikkaa kylvin pari vuotta sitten ja sille paahteinen etupihamme on näyttänyt sopivan erinomaisesti. Ruusujen juurella on vielä tilaa jollekin matalalle aikaiselle kukkijalle, sammal- tai rönsyleimulle?